Labels

Wednesday, 12 September 2012

KENAIKAN YURAN PENGAJIAN DAN ASRAMA: ANTARA KETAKUTAN MAHASISWA KUIN DAN KEBERANIAN MPM KUIS

Kami terbaca artikel hari ini di mahasiswa.net mengenai mem sebuah gerakan diberi nama Demi Mahasiswa KUIS (DMK) akan mengadakan sidang media mengenai penyerahan referendum mahasiswa kepada Redha Resources Sdn. Bhd (RRSB) di Kuala Lumpur Selangor Chinese Assembly Hall (KLSCAH) bagi menyerahkan referendum kepada YB Sulaiman Abdul Razak (gambar bawah) di pejabat pentadbiran RRSB di Shah Alam.

Referendum ini berkaitan bantahan mahasiswa terhadap harga yuran asrama Kolej Universiti Islam Selangor (KUIS) yang telah membebankan mahasiswa sebelum ini.

Pada Khamis ini DMK juga akan mengadakan sudut pidato yang bertajuk "Hentikan Kezaliman Kepada Mahasiswa" bagi memberi penerangan kepada mahasiswa terhadap skandal yuran asrama dikenakan cas yang mahal.

Sudut pidato ini akan dihadiri beberapa aktivis mahasiswa iaitu Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM)  Muhd Safwan Anang, Ketua Koordinator DMK Azrul Tahir, Ketua Legasi Mahasiswa Progresif (LMP) Adam Adli dan mantan Pengerusi SMM Syazni Munir Ithnin.  
Redha Resources Sdn. Bhd. dimiliki oleh Ahli Dewan Undangan Negeri Selongor YB Sulaiman Abdul Razak. Beliau memiliki 50% saham syarikat RRSB dan isterinya pula 6%.

DMK sebelum ini pernah mengadakan dialog bersama mantan Ketua Eksekutif Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor Rafizi Ramli yang mendedahkan terdapat penyelewengan dalam konsesi pembinaan dan penyewaan asrama KUIS oleh RRSB pada tahun 200
orandum BANTAH yang bakal

Jika begitu kebangkitan mahasiswa di KUIN ,. amat malanglah jika dibandingkan dengan mahasiswa KUIN yang sentiasa dibayangi oleh ketakutan HEP dan pengawal-pengawal yang tak nampak di KUIN.

Ayuh bangkitlah mahasiswa KUIN dari ketakutan. Kenaikan yuran dan pelbagai isu kebajikan yang tidak diselesaikan dek kerana kepimpinan pelajar yang diikat daya kepimpinan oleh HEP. Pedulikan MPM atau kita akan hantar calon yang lebih matang dan berani di dalam PRK yang bakal berlangsung dalammasa yang terdekat ini.

0 comments:

Post a Comment